top of page
Artboard 6.png

למה אנחנו מודדות באובססיביות דברים שלא מקדמים אותנו...?

באופן אבסורדי אנחנו מודדות בכל מה שקשור לאורח חיים בריא דווקא את הדברים שלא מקדמים אותנו, ויותר גרוע, פוגעים לנו במוטיבציה.

הראשון הוא המשקל

אם אנחנו בתהליך ירידה במשקל, הוא באמת משהו חשוב. רק שהתוצאות שאנחנו רואים לא משקפות את התהליך כמו שהוא קורה באמת מבחינה פיזיולוגית. כשאנחנו יורדות במשקל, לוקח לגוף 48 שעות עד שהירידה הזאת מתבטאת באותו מכשיר מעורר אימה שנמצא באמבטיה. אז איך זה עובד?

התחלנו דיאטה ביום ראשון, וביום שני, מלאות גאווה על זה שהצלחנו לשמור כל יום ראשון אנחנו עולות על המכשיר ורואות תוצאה נוראית!!! זה בעצם המשקל שלנו ביום שבת… אותו יום שבסופו החלטנו להיכנס לדיאטה, דווקא הוא, בא לידי ביטוי במכשיר.

 

ואז מתחיל תהליך נוראי, של חוסר מוטיבציה, שביזות ולפעמים גם הפסקה של התהליך כולו, כי אם התאמצתי ועדיין לא הצלחתי, איזה מוטיבציה יש לי להמשיך……?

אז קודם כל, אם התחלתי דיאטה ביום ראשון, מומלץ להישקל ביום שלישי שלא לומר רביעי. אבל חוץ מאותן 48 שעות של תהליכים מטבוליים, יש עוד המון דברים שמשפיעים על המשקל שלי. האם התרוקנתי או לא…..? בקלות תכולת הקיבה שלנו יכולה להיות 2 קילו, רק מים יכולים להיות חצי קילו. משקלים שונים יכולים להראות תוצאות שונות, והשוני יכול להיות גם עד 5% ממשקל הגוף שלנו. ככה שאם את שוקלת 80 קילו, ובחרת להימדד היום בקופת חולים, יכול להיות שתראי פער של 4 קילו! זה המון! אצל נשים שינויים הורמונליים מאוד משפיעים על המשקל, תקופות של ווסת יהיו עם מאגר נוזלים גדול יותר, ככה שבאותם ימים אנחנו יכולות לראות עלייה במשקל, ואפילו צריכה גדולה של מלח, יכולה להשפיע על המשקל שלנו, המלח סופח נוזלים בגוף, ויכול לגרום לעלייה שהיא נוזלים ולא שומן כמו שאנחנו נוטות לחשוב.

השני הוא פעילות גופנית.

 

מרחק, דופק, מהירות, הם מדדים שאנחנו ממשיכים לבדוק באובססיביות למרות שאין לנו שום כוונה להיות ספורטאיות מקצועיות, והתוצאות שאנחנו רואות לא באמת משקפות התקדמות… קודם כל, מבחינה טכנית, יש שוני בין GPS אחד לשני, ומדידות בשני מכשירים שונים יכולים להיות עם סטייה של עד חצי קילומטר, וזאת בגלל שכל אחד מהם מתחבר ללווינים אחרים. בנוסף, על המכשיר משפיעים תנודות חיצוניות - רוח חזקה, עצים גבוהים, בניינים גבוהים, יכולים לגרום לזה שהלוין לכמה שניות יאבד את המכשיר ואז יחזור אליו, ובינתיים המדידה כבר לא מדויקת כמו שהייתה. והכי לא מדויק - הן מדידות הקלוריות. שני אנשים עם אותם נתונים של גובה ומשקל, שורפים קלוריות במידה שונה, וזאת בהתאם להרכב הגוף שלהם, מסת השריר שלהם בגוף, והיכולת הגופנית שלהם - גוף מאוד מאומן יצליח להניע את מערכת חילוף החומרים בצורה מהירה יותר מגוף לא מאומן. ומה בנוגע למהירות וקצב הריצה שלנו? הם יכולים להיות מושפעים ממזג אוויר, אצל נשים גם משינויים הורמונליים, מכמה ישנו, מה אכלנו לפני, אולי הגוף שלנו נאבק במחלה מבלי שאנחנו מרגישים, אבל עדיין בביצועי ספורט יראה ביצועים פחות טובים….

 

אז למה עדיין אנחנו ממשיכים למדוד קצב, מהירות ומרחק? האם אנחנו באמת צריכות למדוד בשביל לדעת אם עשינו אימון טוב…..?למה אנחנו עדיין נשקלות כל יום….? האם לא נרגיש בבגדים שירדנו במשקל…..?

יותר מזה, אם סיימנו אימון שהרגשנו בגוף שהיה לנו כיף, אפקטיבי ומחזק, ובסיום האימון, נראה שהתוצאה היא פחות טובה ממה שחשבנו, לאן זה בדיוק מקדם אותנו…..? איך זה מעורר בנו מוטיבציה?

 

אז איזה מדדים כן מתאימים לתהליך שכזה….?

בכל מה שקשור לירידה במשקל, אפשר לבחור בגד שיהיה המדידה שלנו, ג'ינס כלשהו, טייץ, ולבדוק אחת לשבוע כמה נוח לנו בו.. ניתן בהחלט להשתמש גם במשקל, רק חשוב להבין שתנודות קטנות הן פחות רלוונטיות ואנחנו מחפשות לראות מגמות גדולות יותר, במיוחד אם מדובר באותו מכשיר. קילו - לא רלוונטי, 3 קילו במשקל נמוך, 5-6 במשקל גדול - רלוונטי בשקילה של אחת לחודש.

ומה בנוגע לריצה ופעילות גופנית? הדבר הכי טוב הוא לשאול את עצמנו האם נהנו באימון? האם הרגשנו שהוא היה אפקטיבי, שהתאמצנו, שהיה לנו מאתגר מספיק בזמן האימון? שסיימנו את האימון מזיעות ומחייכות?

 

כי אם אנחנו מרגישות כל פעם שאנחנו מסיימות אימון שהיה לנו אימון טוב, ושומרות על תזונה בריאה ומרגישות שאנחנו נראות טוב יותר, והכי חשוב - מרגישות טוב יותר עם עצמנו, נצליח לגייס עוד מוטיבציה לתהליך, וכל שאר המדדים….? הם באמת סתם שטויות...

IMG_20190127_162021_952.jpg

ליאת סנדק, מאמנת ריצה

B.ed חינוך גופני, וינגייט

התמחות בליקויי יציבה והתעמלות שיקומית

מפתחת תוכנית הריצה של Laliway

אתגר ריצה לנשים שמעולם לא רצו!

רוצה לשמוע עוד פרטים על אתגר הריצה שלנו....? לחצי על הכפתור ממש פה>>

bottom of page